Wednesday, January 27, 2010

Pilihan Raya lagi...!!!

* Baru lepas tengok dak2 penggerak mengedar dengan sesuka hati. bila saya nk bg kawan saya sticker pro-m kat kawan saya kat bilik ada yg nak rampas dari tangan, hisshh.. sangat tidak beradab. jika nak hak orang sila minta dengan baik, kalau dah tuan punya badan x nak bagi redha jelar..oppss org 2 mne paham konsep redha dalam islam...sorii..

Assalamualaikum wbt

hmm... sudah hari ke 2 berkempen baru terasa gelombang pilihan raya...
rata-rata student um yg diservey setiap fakulti masih 'blur' dan x thu langsung akan sistem e-voting ini. malah terdapat pelajar 1st year yg di survey mengatakan pilihan raya bulan 2. bila ditanya mana dapat maklumat, masing-masing mengatakan PM-PM (pembantu mahasiswa) mereka yg bgtahu. alahai adik-adik mengapa biarkan diri anda diperbodohkan oleh mereka.

kertas berwarna-warni oren n kuning semakin berlambak. hmm... yg kat kolej ni yg banyaknye kesan koyak je. pelbagai isu dibgkitkan walaupun ada yg diulang2 n dah lapuk. saya amk satu cth, edisi pilihan raya jilid 1 penggerak mahasiswa. antara isunya mengenai kes saudari ayuni pada PRK sesi lepas. bg student 1st year yg tidak berda di UM wak2 mesti salah faham apa yg berlaku. panjelasan disini dari org yg mengalami sendiri. malah propaganda yang digunakan banyak berkisarkan jauhi budaya fitnah. tapi seingat sayalah, dari apa yang berlaku pada diri saya dan sahabat saya pada sesi lepas di kolej kesayangan ini adalah sebaliknya.

masih terngiang ngiang kut tatkala diri ini digelar munafik atas tuduhan tidak berasas terhadap perbuatan yg bukan dilakukan oleh saya. bukan minat saya nak menguar-uarkan perkara yang lepas. tapi saya rasa ini pilihan yang dapat saya buat. kerana apa, kerana supaya bahaya FITNAH ini tidak terus diterima tanpa penilaian sewajarnya dari masyarakat. bertanyalah pada kedua belah pihak jika ingin tahu perkara sebenar. bak kata ayahanda TNC HEPA jangan terima sesuatu perkara itu secara membabi buta. selidik dahulu kebenaranya.

kalau diseidik pada adik-adik 1st year, banyak maklumat salah dan berat sebelah disampaikan kepada mereka. malah siap diugut lagi sebagai menakutkan mereka. pesan saya kepada adik-adik dan rakan-rakan sekelian, sila ambil tahu dan selidik hak-hak anda walau dimana anda berada. contoh jika anda diugut akan dibuang kolej kerana menyokong sesetengah pihak, ingatlah bahawa mereka tiada hak dan kuasa untuk berbuat demikian selagi anda masih mengikut undang-undang dan memenuhi syarat-syarat untuk stay kolej. jika ternyata mereka berjaya berbuat demikian, jangan lupa bahawa ada kuasa lebih kuat diatas sana dan kita jumpa di padang mahsyar.(konsep paling mudah dalam menghadapi kerenah birokrasi dan manusia.)

kata-kata daripada seorang sahabat saya yang neutral menenangkan hati saya yang panas, "memang kita semua tahu mereka berat sebelah dan 'bias' kepada pihak kamu (pro mahasiswa), tetapi percayalah kebenaran itu kalau disorok macam mana pun akan tersingkap jua dan ALLAH yang tentukan segala-galanya. hati-hati manusia ini ALLAH yang pegang, hasutlah macam mana pun kalau dah ALLAH tetapkan hati dia nk undi yg mana, itulah yang akan diundinya. insya Allah."

DEPAN KITA ADA???? ALLAH

UNDILAH CALON-CALON UMUM ANDA

FADZIL

HAFIZ ILYAS

SITI NADZIRAH

SITI ZURAINI

SYAFIQ BADRISHAH

CHANG KHENG FAI

GOH CHIN HOW

HENRY OJUKWU

LEE KEANG KIET

"LIHAT,INGAT,PANGKAH"P/S : gmbr2 x dpt dikongsi wat masa ni. masalah sket nk up load.

No comments:

Post a Comment